Mõttefragmente veebipõhistest kasutajaliidestest.

Published on . Takes about 2 minutes to read.

Mida tahab veebiteenuse kasutaja rohkem? Praktilist funktsionaalsust, silmailu või lihtsust? Küsimus, millega kasutajaliideste disainerid pidevalt vastamisi seisavad. Ei saa teha Autocadiga võrdse funktsionaalsusega GUI-d, millega saab teha biljon erinevat tegevust, ning hoida see samas silmale ilus (Word 2010) ja rumalatele arusaadav Web 2.0-laadsed teenused). Kes on teenuse kasutajad? Mida nad vajavad?

Septembri alguses tahtsin end Eesti riigiportaali kaudu Tallinna elanikuks registreerida - mis on ju tore, e-riik ja e-teenused, lihtsa toimingu pärast ei pea linnavalitsusse kohale minema. Vastavat vormi avades avastasin, et uue aadressi sisestamine ei ole üldsegi kerge. Vorm oli jagatud osadeks: ühe välja asemel, kuhu saaks vabas vormis aadressi kirjutada, olid valikvastustega eraldi välja toodud eri üksused (maakond, linn, linnaosa). Kasutatud oli AJAXit, ja klassikalist hierarhiat, st. alustada tuli suurimast üksusest ning seejärel täitis AJAX allpool asuva valikukasti. Kas märkate probleemi?

Sellisel vormil on muidugi oma eelised, aga antud juhul oli see halvasti läbimõeldud. Jõudes valikutega oma majani, ei suutnud ma valida oma korterinumbrit, kuna süsteem arvas, et seda ei eksisteeri. Lehe allservas oli kontaktaadress ning paari päeva pärast tuligi vastus, et administraator oli aadresside andmebaasi minu korterinumbri käsitsi lisanud. Vaene administraator. Kas tal tuleb sama teha veel ~300 000 korda?

Süsteemis võiks kasutada Google Maps stiilis lahendust: kasutaja valigu punkt kaardil, või sisestagu aadress ühte tekstivälja ning süsteem olgu nii tark, et saaks andmed valideeritud ja töödeldud.

Andmete valideerimine on tüütu. Inimesed, kes on programme koostanud ja kasutaja sisestustega tegelenud, peaksid nõustuma. Näide PHP-st. küsides kasutajalt tema nime. Saadud vastust tuleb kontrollida, kusjuures edevam veebileht teeb seda nii kliendi arvutis (Javascript) kui serveris. Kas nimi sisaldab numbreid? Kas on tegemist keelatud sümbolitega (MySQL injection)? Kas ta on min < X < max pikkusega või hoopis tühi? Ahvatlev on kasutaja eest mõtlemine ära teha, asendades tekstikasti valikvastustega. Väga hea, kui tahate teada "Kas olete abielus?" - Jah, Ei. Mitte nii väga, kui küsite arvamust.

IRL korraldas Septembris 2010 oma veebilehel arvamusküsitluse. Puhttehniliselt muidugi hästi koostatud ja ilusa väljanägemisega. Samas - Mari-Liis Jakobson: "Mis puudutab vastusevariantidega küsimusi, siis sealt on näha, et ega erakonda tõenäoliselt kodaniku arvamus niiväga ei huvita, sest probleemide kohta uurimise asemel on nad sinna oma valmislahendused juba üles pannud." (Postimees). Massilise küsitluse puhul on nõnda andmeid palju kergem töödelda, kuid samas saadakse nii ebatäpsemat infot.

Mis ma kogu selle jauramisega öelda tahan? Enne, kui mingit kasutajaliidest teha, tuleks veidike mõelda, kui lolli / targa inimese kasutada see läheb, kui palju neid inimesi on, mida nad praktiliselt vajavad ning mida koostaja sealt tagasi tahab saada.